Rautulammen kesäreitti

MTB Pituus 22 km; nousua 471 m; paikkakunnat: Inari, Sodankylä
Tämän reitin lähellä on rajoitettuja alueita, joissa pyöräily voi olla kiellettyä. Tarkemmat tiedot

Info

Tyyppi
MTB
Paikkakunta
Inari, Sodankylä
Pituus
22 km
Nousua
471 m
Käyttäjältä
VeskuK
Lisätty
Course Updated At

Kuvaus

Rautulampi

Rautulammen reitti on UKK-puiston klassikkoreitti, jonka varrella on alueen huikeimmat maisemat ja reilusti korkeuseroja. Erämaisessa maastossa kulkeva reitti sopii kokeneelle maastopyöräilijälle. Kivikkoinen tunturialue sekä vaativat nousut ja laskut tekevät reitistä haastavan. Reitille lähtiessä kannattaa huomioida, että tunturin takana on katvealueita puhelimen kuuluvuudessa. Suositeltu kiertosuunta vastapäivään.

Reitti kiertää Kiilopää-tunturin ympäri vaihtelevilla poluilla. Alkumatka Kiilopäältä UKK- puiston portin kautta kohti Niilanpään porokämppää on sorapohjaista leveähköä uraa. Tämä on reitin helpoin osuus. Siniset rastimerkit viitoittavat reittiä Niilanpään vanhalle poroerotuspaikalle, jossa sijaitsee vanha porokämppä. Niilanpään vanha porokämppä toimii myös päivätupana.

Porokämpän jälkeen jatkuu leveähkö soraura, ylös tunturiin lähdettäessä reitti kaventuu ja muuttuu teknisemmäksi. Paikoin kivikkoinen polku alkaa keräämään myös mukavasti nousumetrejä! Tästä Rautulammelle asti on reitin vaativin mutta samalla hienoin etappi. Kolme tiukkaa nousua ja laskua osuu tälle pätkälle sekä pari pientä puron ylitystä. Kämpältä Rautulammelle reitti on merkitty punaisin rastein. Ensimmäisessä nousussa polku-uria on useita. Muista pysyä reitillä, että et aiheuta turhaa eroosiota tai polkujen levenemistä.

Ylhäällä avautuu jo upea avara tunturimaisema. Ylänkö on louhikkoista rakkaa, mutta kivikosta erottuu heikosti ajolinja. Valitse ajolinja keskeltä ja hiukan oikealta, koska muuten voit harhautua liian kauaksi reittimerkeistä ja ajaminen vaikeutuu. Lasku täältä on erittäin kivikkoinen ja vaativa, osin louhikkoa. Mäen alla on pieni puro, jonka voi ylittää ajamalla. Seuraava ylämäki on hiukan edellistä jyrkempi joka loivenee huippua kohti. Lasku huipulta on myös helpompi, kuin edellinen. Alhaalla laaksossa on jälleen pieni ajamalla ylitettävä puro.

Viimeinen ylämäki ennen Rautulampea on korkeuseroiltaan loivin. Tässä erottuu selvästi kaksi polku-uraa. Ylhäältä avautuu reitin ja koko alueen huikeimmat maisemat! Ylhäältä näkyy aina UKK-puiston korkeimmalle tunturille Sokostille asti. Etelässä siintävät Nattaset. Lasku Rautulammelle on pitkä ja kivikkoinen pariura. Lasku on aluksi loiva, mutta jyrkkenee ja vaikeutuu loppua kohti. Kiviä on runsaasti polulla ja ne ovat isoja. Vauhti pääsee kasvamaan tässä mäessä reilusti. Huomioi oma taitotasosi ja määritä vauhti sen mukaan.

Rautulammen päivätupa paloi 2019, tilapäisenä sääsuojana toimii Metsähallituksen pystyttämä jurtta. Tuvan raunioiden takana törmän alla on puro, josta voi täyttää (omalla vastuulla) vesipullon. Puron yli menee rautasilta, joka kannattaa ylittää erityistä varovaisuutta noudattaen.

Reitti jatkuu Luulammelle tuvalta katsottuna puron ylityksen jälkeen lammen oikeaa reunaa. Rannan tuntumassa kiemurtelee useampi polku-ura. Valitse vahvin polku, se on helpoin.

Tunturikoivikossa kannattaa huomioida polulle kaartuvat oksat ja juuret! Tarkkaavaisuudella vältyt teknisiltä murheilta. Lammen pohjoispäässä reitti erkanee rannasta ja lähtee seuraamaan tunturien välisessä laaksossa virtaavaa puroa. Tästä Luulammelle asti polku on viitoitettu sinisin rastimerkein, niiden läheisyydessä kulkee teknisempi polku Luulammelle.

Jos haluat nauttia flowsta, valitse ylempänä idän puoleisella rinteellä mutkitteleva merkitsemätön polku.Tämä on maastopyöräilyä makeimmillaan, kapea tunturikoivikossa mutkitteleva hiekkapohjainen single track polku! Välillä pääuralta poikkeaa pienempiä uria. Pysyttele eniten käytetyllä uralla. Kannattaa huomioida, että täällä tunturien välissä ei ole kuuluvuutta puhelimessa lukuun ottamatta lyhyttä osuutta Rautulammen ja Luulammen puolivälin paikkeilla.

Reitin taittuessa hiukan alamäkeen polku muuttuu kivikkoisemmaksi ja hieman teknisemmäksi. Muutamia kosteampia kohtia osuu tälle välille. Niitä ei kannata lähteä kiertelemään, jotta maasto ei kuluisi. Kivikkoisemman osuuden jälkeen tulee isompi puro, Rautuvanganoja. Normaalilla veden korkeudella tästä pääsee yli kuivin jaloin pyörää taluttamalla isoja kiviä hyödyntäen.

Polku muuttuu helpommaksi ajaa ja poroaidalle saavuttaessa käännytään ennen aitaa vasemmalle. Alempana on portti, josta pääsee aidan toiselle puolelle. Luulammen päivätupa sijaitsee parin sadan metrin päässä poroaidalta. Poroaidalta eteenpäin polku on merkitty maastoon mustilla tolpilla.

Teknisempi ja haastavampi reitti takaisin Kiilopäälle myötäilee talvireitin linjaa. Silloin ei mennä poroaidan toiselle puolelle, vaan jatketaan vasemmalle poispäin poroaidalta. Polku on aluksi helpompaa hiekkapohjaista uraa, joka alkaa vähitellen nousta tunturiin. Nousu on kivikkoinen ja paikoin tiheää korkeuskäyrän nousua. Matkalla on muutamia kosteampia kohtia ja pieniä puroja. Tämä osuus on merkitty mustilla tolpilla.

Ylhäältä avautuu näkymät oikealle Saariselälle aina Kaunispäälle asti, taakse UKK-puistoon. Lasku on, etenkin loppuosasta, normaali keleilläkin kostea ja liejuinen. Rinne on kosteaa suonpohjaa laajalta alueelta. Pyri ajamaan merkittyä linjaa, jotta polku ei leventyisi ja maasto kuluisi. Laskun lopussa maasto tasoittuu ja yhtyy Luulammen sorastettuun kesäreittiin, joka tulee Kiilopään pihaan UKK- puiston lähtöportille.

Teknisesti helpompi reitti kulkee Luulammen päivätuvan pihan kautta. Sesonkina tuvalla toimii Erämaakahvila. Tämä on hieno ja monipuolinen taukopaikka, jonka läheisyydessä on muinainen asuinpaikka, lähde ja ulkotulipaikka. Luulammelta Kiilopäälle menevä kesäreitti on osin sorastettu. Alku on loivempaa nousua, joka jyrkkenee noin parinkymmenen metrin matkalta lähes seinänousuksi. Tämän jälkeen korkeuserot loivenee ja ajettavuus helpottuu. Ylhäältä aukeaa näkymät oikealle Saariselälle Kaunispäälle ja taakse UKK-puistoon.

Viimeinen lasku Kiilopään tunturikeskukselle on vauhdikas ja teknisesti helppo. Kulkijoita on paljon tällä reitillä etenkin sesonkiaikoina. Huomioi vauhti ja kohtaamistilanteet turvallisesti.

Kommentit

Ei vielä yhtään kommenttia

Toiminnot

Nämä toiminnon ovat käytössä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille:

  • Lisää kokoelmaan