Hirvasvuopion autiotupa - Puittisjoen ura

MTB Pituus 26,7 km; nousua 297 m; paikkakunnat: Enontekiö
Tämän reitin lähellä on rajoitettuja alueita, joissa pyöräily voi olla kiellettyä. Tarkemmat tiedot

Info

Tyyppi
MTB
Paikkakunta
Enontekiö
Pituus
26,7 km
Nousua
297 m
Käyttäjältä
Kare_Eskola
Lisätty
Course Updated At

Kuvaus

Tämä on vaikea, raskas ja typerä reitti, jota kannattaa käyttää vain, kun on ihan pakko yhdistää Lätäsenon tienoot Raittijärven uraan. Suosittelen läskipyörää, mutta ilmankin pääsee.

Hirvasvuopion tuvalta pohjoiseen ura on helppoa kangasmaastoa, jota pehmeänkivikkoiset suonylitykset rytmittävät tiheästi. Suuri ja vuolas Toriseno on varustettu riippusillalla, joka on käyttökiellossa - keskellä on muutamia lankkuja poikki. En suosittele ylitystä kenellekään, mutta tulin yli, ja on siitä tultu mönkijälläkin vielä 2017.

Torisenon jälkeen tämä jälki kulkee näköalareittiä Melavaaran yli, mutta Lätäsenon rantaa kulkee helpompi ura. Hiekkatievojen luona saavutaan Munnikurkkion hylätylle rajavartioasemalle, joka on pari sataa metriä tästä jäljestä syrjässä, tievojen takana. Rakennuksista on jäljellä lukittu sauna ja pari koppia.

Munnikurkkiolta reitti kääntyy länteen. Aluksi on hauskaa vuoristorataa hiekkatievoilla, mutta Ahkajohkalla tulee tenkkapoo. Silta on joessa pitkittäin, ei poikittain. Onneksi joki on melko helppo kahlata sillan yläpuolelta.

Sitten alkaa hidas, raskas suotunkkaus. Ura kulkee Ahkajohkan pohjoispuolta, ja on märkänä kesänä ajokelpoinen vain pätkittäin. Uralta ei kannata poiketa - muualla ei ole sen parempaa. Kyllä se aikanaan loppuu, pitää vain nauttia suosta ja hyttysistä. Upottavaa tai ryteikköistä tunkkaus ei onneksi ole. Kuivilla mailla ura on heikko, mutta tarkka silmä sen erottaa, ja jos ei erota, kannattaa jatkaa suoraan eteenpäin järkevään maastonkohtaan, siellä ura taas näkyy.

Ahkajohkan seuraava ylitys on helppo, ura erottuu ja suotunkkauskin on vähän kuivempaa joen eteläpuolella. Reitti häipyy lähes olemattomiin Unna Coavccesoaivin pohjoispuolella, mutta tämä gps-jälki seurailee hiekkatievojen vieressä kulkevia poropolkuja, käy vilkaisemassa lukittua porokämppää ja päätyy Puittisjoelle kohdassa, jossa on taas kunnon mönkijäura, joka vie Raittijärven kylätielle. Tienoolla on lukittuja porokämppiä.

Kommentit

Ei vielä yhtään kommenttia

Toiminnot

Nämä toiminnon ovat käytössä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille:

  • Lisää kokoelmaan